Zitten… nog slechter voor ons lichaam dan we al dachten

Home > Zitten… nog slechter voor ons lichaam dan we al dachten

Langdurig zitten… nog slechter voor je lichaam dan we al dachten.
In de huidige maatschappij is het voor veel mensen steeds normaler om langdurig achter elkaar te zitten. Dit is verre van ideaal voor onze gezondheid. Lang zitten kan namelijk de stofwisseling vertragen, wat invloed heeft op het vermogen van het lichaam om de bloedsuikerspiegel en de bloeddruk te reguleren, en lichaamsvet af te breken. Er zijn steeds meer onderzoekers die langdurig zitten koppelen met obesitas, diabetes type 2, verhoogt risico op hart- en vaatziekten en sommige soorten kanker. Langdurig zitten wordt dus niet voor niets het nieuwe roken genoemd.

Langdurig zitten heeft ook grote gevolgen op ons bewegingsapparaat. Spieren die zorgen voor een rechte houding gaan verzwakken en neigen tot een verhoogde spierspanning. Daar kan je met SlimBezig Flex wat aan doen.

Nieuwe inzichten – verbeter je beweeglijkheid vóór je Milon Cirkel training
Verstoringen in lokale spieren geven veranderingen in de gehele keten. Verzwakte buikspieren kunnen bijvoorbeeld leiden tot lage rugklachten. De pijn bevindt zich in de lage rug, maar de oorzaak ligt ergens anders in de keten. Lokaal stretchen of lokaal versterken is dan dus niet de oplossing. Bij SlimBezig Flex wordt de beweeglijkheid van de gehele keten verbeterd en zal de belasting extra aankomen op de plek waar de spier het zwakst is.

Eerst je spieren verlengen en ontspannen, dan pas versterken
Zit jij het merendeel van de dag? Probeer je training dan eens te veranderen. Meteen beginnen aan krachttraining na een lange tijd zitten is dan namelijk niet ideaal. Op deze manier komt er veel compressie op je wervelkolom. De wervelkolom heeft baat bij het eerst terug vormen naar zijn natuurlijke positie voordat je aan krachttraining begint.

We raden dus aan om altijd te beginnen met een warming-up. Je lichaamstemperatuur gaat langzaam omhoog en je lichaam wordt voorbereid op de krachttraining in de cirkel. Na de warming-up maak je kort gebruik van de SlimBezig Flex om de keten in evenwicht te houden en om te ontspannen. Vervolgens ben je nog warm van de warming- up en is de spierspanning die je gedurende de dag hebt opgebouwd verminderd door de Flex oefeningen. Zo ga je met een fijner gevoel de Milon Cirkel in en zal je snel nóg meer resultaat ervaren.

Effect op je gezondheid
Een probleem bij de wortels aanpakken heeft het grootste effect. Het bewust worden van je zitgedrag is een stap in de goede richting. Na ieder halfuur aan een stuk zitten is het aan te raden om twee minuten te bewegen om zo de stroperigheid van de wervelkolom tegen te gaan. Echter blijkt het in de realiteit voor veel mensen lastig om deze vuistregel toe te passen. Twee keer in de week gebruik maken van de SlimBezig Flex zal niet meteen alle klachten wegnemen die het lang zitten veroorzaakt, maar het is wel een goede aanvulling.

Door langdurig zitten hebben spieren die zorgen voor een rechte houding de neiging om te gaan verzwakken. Bij de Five komt de gehele keten op rek en wordt er een tegenreactie gegeven op de voorovergebogen leefstijl. Hierbij wordt er rek aangebracht op de spiergroepen die bij een zittende leefstijl in een ‘verkorte’ toestand zitten. Daardoor zal de spierspanning afnemen waardoor je makkelijker en met een beter gevoel gaat bewegen. Dit alles kan bijdragen aan een betere beweeglijkheid en pijnvrij bewegen in je dagelijks leven.