Weerstand

Home > Weerstand

Met de herfst en winter op komst speelt weerstand een grote rol. Griep, longontsteking en ook nog steeds Corona grijpen in de wintermaanden sneller om zich heen. Weerstand is te beschouwen als het geheime schild tegen ziekteverwekkers, een eigen persoonlijke barrière tegen ziekte. En wat nou zo mooi is: je weerstand wordt in grote mate bepaald door hoe goed je voor jezelf zorgt. Een goede conditie is niet louter een luxe; het is de beste verdediging tegen ziekteverwekkers. Als het gaat over ‘een goede conditie’, denken veel mensen aan afgetrainde atleten. Maar dat is niet waar het om draait. Het gaat om de mate waarin het lichaam in staat is om zichzelf te beschermen en te herstellen. Hoe fitter je bent, hoe effectiever het immuunsysteem werkt. Regelmatige lichaamsbeweging versterkt niet alleen spieren en longen, maar het stimuleert ook de productie van witte bloedcellen, de soldaten van het immuunsysteem. Bovendien helpt een goede conditie bij het verminderen van ontstekingen in ons lichaam, wat op zijn beurt het risico op chronische ziekten vermindert.

Naast beweging speelt voeding ook een cruciale rol om het lichaam gezond te houden. Een evenwichtig voedingspatroon voorziet het lichaam van de bouwstenen die het nodig heeft om zichzelf te verdedigen. Vitamines, mineralen en antioxidanten zijn als munitie voor het immuunsysteem. Ze zorgen ervoor dat het goed kan functioneren en ziekteverwekkers kan bestrijden.

Het medicijn tegen ziek worden is dus zonder recept verkrijgbaar… Breng voldoende beweging in je dagelijks leven door bijvoorbeeld te wandelen of te fietsen. Vul dat aan met spiertraining, omdat spieren onmisbaar zijn voor een gezond lichaam. Eet gezond met veel groenten, fruit en volkorenproducten. En vergeet niet om voldoende te slapen, want slaap is de tijd waarin je lichaam zichzelf herstelt en versterkt.

Kortom, investeer in je fysieke conditie. Het is de sleutel tot een robuuste weerstand en een gezonder leven. Bewegen is het beste medicijn.