Status-quo

Home > Status-quo

Als een astronaut terugkeert op aarde na een ruimtereis, is de spiermassa zo afgenomen dat staan en lopen onmogelijk is. Door het gebrek aan zwaartekracht worden spieren in de ruimte niet of nauwelijks belast en dus breekt het lichaam deze, in de ruimte nutteloze energieverslinders, af. Het effect: spierkracht dient weer helemaal opgebouwd te worden.

Hetzelfde principe geldt bij iemand wiens been in het gips heeft gezeten gedurende zes weken. Ook dan is de spierkracht langzaamaan verdwenen.

De oorzaak ligt in het feit dat het menselijk lichaam geen status-quo kent. Worden spieren niet gebruikt, dan treedt krachtverlies op.

 

Bij een inactieve leefstijl zal dit effect niet direct merkbaar zijn, zoals bij de astronaut. Maar ook bij een inactieve leefstijl waarbij de spieren niet uitgedaagd worden, treedt krachtverlies op. Stapje voor stapje. En dat is zonde, want spieren zijn van levensbelang.

Spieren zijn de belangrijkste vetverbranders in het lichaam en dus houden spieren het lichaam slank. Met iedere kilogram extra spierkracht neemt de verbranding met ongeveer 70 calorieën toe. Dus dat wijntje of biertje wordt met wat extra spiermassa niet omgezet in vet, hetgeen gebeurt met niet-verbrande calorieën, maar netjes verbrand.

Spieren zijn tevens de basis voor pijnvrij bewegen. Ze ondersteunen gewrichten en pezen en helpen het lichaam pijnvrij te bewegen. Dat is zeer belangrijk, want wanneer bewegen pijnlijk wordt, start vaak een vicieuze cirkel van minder bewegen, minder spierkracht, meer klachten…

In feite zijn onze spieren dus de basis van een gezond lichaam. De fysieke gezondheid van een gezond en slank lichaam dat pijnvrij beweegt en de mentale gezondheid van de vrijheid om te doen wat gelukkig maakt.

Doorbreek dus die inactieve leefstijl en ga bewegen én trainen. Bewegen in het dagelijks leven door lekker te lopen en fietsen. Trainen onder begeleiding van een professional. Gelukkig zijn daar veel goede opties voor in Veldhoven. Voor iedere doelgroep en iedere portemonnee.