Zitten… in de auto, op kantoor voor de TV. In Europa zijn Nederlanders het volk dat het meest zit. 62% zit meer dan 5,5 uur per dag. Nederlandse werknemers zitten gemiddeld 8,3 uur op een weekenddag en 10.1 uur op een doordeweekse dag. En het percentage werknemers dat meer dan 6 uur per dag beeldschermwerk doet neemt toe en ligt al boven de 27%. En dat terwijl gezondheidsorganisaties oproepen om nooit meer dan 4 uur per dag te zitten en nooit meer dan 30 minuten achter elkaar. Het is duidelijk dat er nog een lange weg te gaan is. Maar waarom is zitten nou zo schadelijk?
Ten eerste is het een houding waardoor de spieren aan de voorzijde van het lichaam verkorten. Het lange termijneffect daarvan is dat het lichaam langzaam vooroverbuigt. En dat heeft consequenties aan de achterzijde van het lichaam waar rug, schouders en nek veel te verduren krijgen. Daarnaast wordt het lichaam strammer door het verkrampen van spieren en bindweefsel. Hierdoor neemt het risico op blessures toe. Tot slot wordt er weinig activiteit van het lichaam gevraagd in een zittende houding. Het energieverbruik is erg laag. Spieren worden minder gebruikt waardoor vetten en suikers minder uit het bloed worden opgenomen. Daarmee stijgt het risico op chronische klachten, zoals hoge bloeddruk, diabetes, hart- en vaatziekten en obesitas.
Bewustwording
De eerste stap om deze zorgwekkende tendens te doorbreken is om bewust bezig te zijn met het afwisselen van zitten, staan en bewegen. Er bestaan tegenwoordig vele mogelijkheden om ook staand te werken. Daarnaast zijn er tal van opties om beweging in de dag te brengen, zoals koffie halen, naar een collega lopen in plaats van mailen, traplopen of lunchwandelen. Hoe dan ook is het belangrijk te beseffen dat zitten niet ongestraft kan. Daar zijn bureaustoelen, relax-fauteuils en autostoelen wél voor gemaakt, maar het menselijk lichaam beslist niet.