Proost!

Home > Proost!

De zomer is aangebroken en met de stijgende temperaturen worden ook onze activiteiten intenser. Of je nu geniet van een stevige workout in de sportschool, een lange fietstocht maakt, of simpelweg van de zon geniet, er is één cruciaal element dat je niet over het hoofd mag zien: hydratatie. Ons lichaam bestaat voor ongeveer 60% uit water en dit speelt een vitale rol in bijna elke lichaamsfunctie. Van het reguleren van je lichaamstemperatuur tot het transporteren van voedingsstoffen en het verwijderen van afvalstoffen, water is een onmisbare schakel. Tijdens de zomermaanden, wanneer de temperaturen stijgen en je meer zweet, neemt je vochtverlies toe. Dit maakt het des te belangrijker om voldoende te drinken om uitdroging te voorkomen.

Uitdroging begint met kleine symptomen zoals dorst, een droge mond en donkere urine, maar kan snel ernstiger worden met klachten als duizeligheid, vermoeidheid, en hoofdpijn. In extreme gevallen kan het leiden tot hitte-uitputting of een hitteberoerte, wat medische noodsituaties zijn. Om gehydrateerd te blijven, is het belangrijk om gedurende de dag regelmatig water te drinken. Start je dag met een glas water en zorg ervoor dat je altijd een fles bij de hand hebt, vooral tijdens fysieke activiteiten. Een handige vuistregel is om minstens acht glazen water per dag te drinken, maar dit kan meer zijn afhankelijk van je activiteiten en het weer. En wie zegt: bier en wijn bestaan toch ook voor 90-95% uit water? Dat klopt, maar het is vooral de rest van de ingrediënten die dat niet de ideale dorstlessers maken.

Naast water zijn ook sportdranken (met weinig suiker) nuttig, vooral tijdens langdurige inspanning. Ze bevatten elektrolyten die helpen om de balans van vloeistoffen in je lichaam te behouden. Een goed gehydrateerd lichaam functioneert beter, herstelt sneller, en helpt je om je zomerse activiteiten optimaal te benutten.

 

Blijf gehydrateerd, luister naar je lichaam, en geniet van een gezonde, actieve zomer!

 

Martijn van der Pijl – SlimBezig Veldhoven