Vet verbranden terwijl je op de bank ligt te Netflixen. Dat klinkt voor velen als muziek in de oren. Het goede nieuws is dat het heel goed mogelijk is. Het minder goede nieuws is dat er dan wel een intensieve spiertraining voor nodig is.
Veel mensen richten zich bij krachttraining op het aantal herhalingen, gewichten of het verbranden van calorieën tíjdens de work-out. Maar als die work-out intensief genoeg is, gaat de vetverbranding ook door ná de training. Dit fenomeen heet “naverbranding”, of in wetenschappelijke termen: excess post-exercise oxygen consumption (EPOC).
Wanneer je traint, vooral bij intensieve krachttraining, maak je je spieren eigenlijk een beetje kapot. Er ontstaan kleine scheurtjes in het spierweefsel. Dat vindt het lichaam niet leuk en dus zet het extra energie in om die kapotte spieren zo snel mogelijk te herstellen. Tijdens dit herstelproces worden extra calorieën verbrand. Dit kan, afhankelijk van de duur en de intensiteit van de training tot wel 24 uur na je training doorgaan.
Naverbranding is vooral effectief na zware trainingen. Het lichaam moet immers wel uitgedaagd worden. De spieren moeten daadwerkelijk een beetje kapot gaan en dat lukt niet als je onder je maximale vermogen traint. Hoe intensiever de inspanning, hoe meer extra energie nodig is om de spieren te herstellen. Voor iedereen die wil afvallen, is dit goed nieuws. Het betekent dat je niet alleen vet verbrandt tijdens de training, maar ook in de uren daarna terwijl je rust.
Netflixen en afvallen gaan dus prima samen, zolang je maar regelmatig kiest voor een intensieve krachttraining. Mocht je het Netflixen echter combineren met het nuttigen van de eerste zak pepernoten van dit jaar, dan is er toch een disclaimer nodig. Hoewel naverbranding zeker bijdraagt aan je totale energieverbruik, is het geen vrijbrief om ongebreideld te snoepen. Een gebalanceerd voedingspatroon blijft essentieel om je fitnessdoelen te bereiken. Anders wordt Netflixen toch VetNixen helaas.