Jagers en verzamelaars in een gemaksmaatschappij

Home > Jagers en verzamelaars in een gemaksmaatschappij

Jagers en verzamelaars in een gemaksmaatschappij

 

In de ruim 200.000 jaar dat de mens bestaat is die altijd jager en verzamelaar geweest. De evolutie zorgt ervoor dat het menselijk lichaam door te lopen, rennen, fysiek bezig zijn, stress vermijden en voldoende rusten het beste functioneert.

De afgelopen 100 jaar veranderde de wereld in rap tempo. Apparaten maken alles makkelijker en fysieke uitdagingen zijn, op wat uitzonderingen na, beperkt. Sterker nog: bijna alles wat voorheen fysieke inspanning vroeg, is anno 2022 geautomatiseerd. Beweging is niet meer nodig. Dat klinkt misschien ideaal, maar dat is het niet. Het menselijk lichaam heeft geen kans gehad zich in de afgelopen 100 jaar aan te passen aan de moderne tijd. In feite is de mens nog steeds jager en verzamelaar en is beweging dus onmisbaar. Maar hoe kom je dan aan voldoende beweging met al die hulpmiddelen? De auto brengt ons zittend van A naar B. Zelfs de fiets geeft een elektrisch duwtje in de rug. ‘Jagen’ op voedsel is niet meer aan de orde. Zelfs ‘verzamelen’ in de supermarkt is niet meer noodzakelijk, want wie dat wil, krijgt zijn boodschappen gewoon thuisbezorgd.

 

Het is dus hoog tijd alternatieven te vinden om alsnog aan de broodnodige portie beweging te komen om het lichaam gezond te houden. Natuurlijk is het prima om te joggen, zwemmen, golfen, tennissen of wandelen, maar dat is niet genoeg. Het zijn sporten voor plezier en ontspanning. Zeer belangrijk, maar deze sporten maken het lichaam niet beweeglijker en de spieren niet sterker. Iedereen die gezond oud wil worden heeft spiertraining nodig. Dat is hét medicijn tegen de rollator, overgewicht, de traplift en biedt extra bescherming tegen welvaartsziektes zoals hart- en vaatziektes, diabetes en Alzheimer en uiteindelijk het verzorgingstehuis. Kies daarom voor spiertraining als medicijn tegen de schadelijke effecten van onze gemaksmaatschappij en geniet nu én later van een fit en vitaal leven. Want wie spieren ‘verzamelt’, ‘jaagt’ gezondheid na.