Hardlopers…

Home > Hardlopers…

Wat zijn jouw goede voornemens? Steevast staan ‘meer bewegen’ en ‘gezonder eten’ bovenaan de lijstjes. Zeker nu we onder druk van de anti-rook lobby massaal gestopt zijn met roken. Gezonder eten dan in de decembermaand is niet zo lastig. Met de pepernoten, chocoladeletters, kerstkransje en oliebollen is de maand december nou niet bepaald de ‘balansmaand’ in het jaar. En we weten allemaal best wel dat een appel een stuk gezonder is dan een zak chips. En dat een bruine boterham meer goede voedingsstoffen bevat dan de witte variant.

Als het om bewegen gaat is het al iets lastiger. Wat is verstandig? Opvallend is dat in de maand januari opvallend veel mensen beginnen met hardlopen. Ooit heeft iemand blijkbaar beweerd dat hardlopen zorgt voor gewichtsverlies. Ik zal niet beweren dat hardlopen slecht is voor je. Met het juiste schoeisel en een goed schema kom je een heel eind…. mits je lichaam de belasting van het hardlopen aan kan. Te vaak eindigt het hardloopavontuur al vroeg in februari met pijn in enkels, heupen en vooral knieën. Het resultaat: inactiviteit door de blessure, dure fysiobehandelingen en uiteindelijk dus geen resultaat. Niet qua fitheid en evenmin op de weegschaal.

Simpel gezegd moet je om af te vallen meer calorieën verbranden dan er via de voeding binnenkomen. Het is immers zo dat wat je niet verbrandt, door het lichaam wordt opgeslagen in de vorm van vet. Verstandig eten zorgt dat je niet meer binnenkrijgt dan nodig. Daarnaast helpt een goede verbranding/stofwisseling om dat wat je wél binnenkrijgt netjes te verbranden. En wat zijn de grootste verbranders in je lichaam? Je spieren! Met 1 kilogram extra spiermassa neemt je stofwisseling al toe met 70-90 calorieën per dag. Om dat te realiseren met hardlopen zal je iedere dag een uur moeten hardlopen. Dus als je dat niet van plan bent… kies voor spiertraining!

Martijn van der Pijl – SlimBezig