Fit GPT

Home > Fit GPT

Fit-GPT

 

Zou deze column door ondergetekende geschreven zijn of door Chat-GPT, de briljante website waarmee binnen luttele seconden een compleet artikel, opstel of column gemaakt kan worden. Ideaal voor studenten merken docenten de laatste tijd op veel scholen en universiteiten. Het principe van ‘uitbesteden’ is door Chat-GPT naar een hoger leven getild. Er bestaan natuurlijk al jaren vele vormen van ‘uitbesteden’. De boekhouder kan de administratie voor zijn rekening nemen. Kant-en-klaar-maaltijden en restaurants maken zelf koken overbodig. En zelfs het besturen van een auto kan uitbesteed worden, zowel aan een chauffeur als aan de techniek. Maar hoe zit het met gezondheid? Is werken aan een fitter lichaam en minder lichamelijke klachten ook uit te besteden? Helpt sport kijken ook tegen overgewicht of moet het toch echt van onze eigen inspanningen komen?

 

Natuurlijk… bewegen moet eenieder nog steeds zelf doen. Het uithoudingsvermogen blijft niet vanzelf goed. En de spieren blijven niet vanzelf krachtig. Sterker nog: wat je niet gebruikt wordt minder. Het lichaam kent immers geen status-quo. Dat is het beste zichtbaar als een astronaut terugkeert op aarde. Die moet gedragen worden. De spieren hoeven in de ruimte minder hard te werken en daardoor neemt de spierkracht in rap tempo af. Dichterbij huis is het ook merkbaar na een gebroken arm of been. Ook dan moet de spierkracht weer opgebouwd worden.

 

Bij een effectieve training zal de gebruiker uitgedaagd moeten worden om grenzen te verleggen en daardoor spierkracht en conditie op te bouwen. Daar ligt immers de basis van trainen; het lichaam uitdagen nét iets meer te doen dan het daarvoor kon. Alleen dan blijft het lichaam fit en gezond. Gelukkig bestaan er vele vormen van conditie en spiertraining. Bij moderne fitnesstoestellen wordt vaak gewerkt met een persoonlijke trainingspas. Dat is dé manier om toch nog iets uit te besteden, namelijk de instellingen van die ingewikkelde fitnesstoestellen. Fit-GPT dus eigenlijk.