Deurzakken

Home > Deurzakken

Deurzakken

Een avondje flink deurzakken. Het is Brabants voor flink op stap gaan waarbij meestal niet gekeken wordt op een alcoholische versnapering meer of minder. De Carnavalsperiode is bij uitstek een tijd om dat ‘deurzakken’ weer eens tot een ware kunst te verheffen. Het is dan ook niet verrassend dat ‘De Deurzakkers’ een Carnavals-hit hebben met de titel: ‘Zak es lekker deur’.

 

Als ze daarmee bedoelen dat je de dag heel goed kan beginnen met een stuk of 20 kniebuigingen of squats, dan zou het een prima strijdlied zijn voor de ‘Partij voor de sport’.

In de stille uren van de ochtend, wanneer de wereld nog gehuld is in rust, kan spiertraining namelijk een welkome stimulans zijn voor je stofwisseling. Een vroege sessie in de sportschool of thuis biedt niet alleen fysieke voordelen, maar zet ook de toon voor een energieke dag.

Onderzoek toont aan dat spiertraining in de ochtend een verhoogde stofwisseling gedurende de dag kan opleveren. Door de spieren ’s ochtends aan het werk te zetten, activeer je je stofwisseling en stimuleer je de verbranding van calorieën. Dit betekent niet alleen een potentiële ondersteuning bij gewichtsbeheersing, maar ook een verhoogde alertheid en focus gedurende de dag.

Bovendien kunnen ochtendtrainingen bijdragen aan een betere nachtrust. Regelmatige lichaamsbeweging bevordert een gezond slaappatroon, wat op zijn beurt weer gunstig is voor de stofwisseling. De ochtend is dus niet alleen het startsein voor je dag, maar ook voor een versterkte stofwisseling.

 

Dus, voordat je de dag begroet met een kop koffie, overweeg eens je spieren te wekken. Een ochtendlijke spiertraining kan de sleutel zijn tot een actieve stofwisseling en een dag vol energie. En voor de fanatieke Carnavalsvierders… mocht je pas in de ochtend thuiskomen van het deurzakken en je hebt nog energie en coördinatie over… zak ook dan gerust eens lekker door. Dan ben je als je wakker wordt klaar voor een nieuwe dag vol oer-Brabants deurzakken.