Brain(S)port

Home > Brain(S)port

Brain(s)port

Er zijn vele manieren om te leren en veel verschillende factoren die bepalen hoe slim iemand is. Een groot deel is genetisch bepaald. Wetenschappers hebben ontdekt dat er genen zijn die invloed hebben op onze cognitieve functies, zoals het vermogen om te leren en te onthouden. Ook de omgeving waarin kinderen opgroeien speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de intelligentie. Denk aan de mate waarin kinderen uitgedaagd en gestimuleerd worden. En dan is er natuurlijk nog het onderwijs. Goede educatie helpt om het kennisniveau te vergroten, nieuwe vaardigheden aan te leren en het denkvermogen te vergroten. Tenslotte helpt ervaring ook om slimmer te worden.

Lichaamsbeweging voor slimme hersenen

Wat maar weinig mensen weten, is dat ook lichaamsbeweging goed is voor het functioneren van de hersenen. Volgens de Hersenstichting kan lichaamsbeweging ook bijdragen aan een verbetering van het geheugen, beter slapen en vermindering van stress. Voldoende beweging zorgt voor een goede bloedcirculatie in de hersenen, waardoor de hersenen voldoende zuurstof krijgen. Hierdoor kunnen nieuwe hersencellen worden gevormd en verbindingen tussen zenuwcellen sterker worden. Ook verbetert de communicatie tussen de hersencellen. Beweging verkleint daarnaast ook nog eens het risico op verschillende hersenaandoeningen, zoals dementie, depressie of de Ziekte van Parkinson. Natuurlijk is lichaamsbeweging ook belangrijk voor de fysieke conditie en algemene gezondheid. Een win-win situatie dus. Slimmer en sterker door voldoende te bewegen!

Maar wat is ‘slim’ trainen? De Gezondheidsraad heeft beweegrichtlijnen opgesteld. Volwassenen zouden minimaal 2,5 uur per week matig intensief moeten bewegen, bijvoorbeeld door iedere dag een halfuur te wandelen met een licht verhoogde hartslag. Daarnaast is 2 maal per week spier- en botversterkende training nodig. Essentieel om verlies van spiermassa voor te zijn of om verloren spiermassa en -kracht terug te winnen, maar dus ook voor sterke hersenen. Dus kom in beweging en maak van deze Brainport regio ook een BrainSport regio!