Bewegingsvrijheid

Home > Bewegingsvrijheid

‘Vrijheid is niet vanzelfsprekend’ was ooit de slogan van de 5 mei viering. En dat klopt niet alleen voor de vrijheid in de ruimste zin van het woord. Ook bewegingsvrijheid is niet vanzelfsprekend. Kijk alleen al naar mensen met een fysieke handicap. Voor hen is een simpel bezoek aan een winkel, bioscoop of festival geen vanzelfsprekendheid.

Maar in feite is bewegingsvrijheid voor niemand een vanzelfsprekendheid. Dat wordt pas echt merkbaar als het er even niet meer is. Bijvoorbeeld als ziekte of een blessure de bewegingsvrijheid beperkt. Helaas zijn lang niet alle ziektes en blessures te voorkomen, maar een sterk en fit lichaam helpt wel om de kans erop aanzienlijk te verkleinen én om bewegingsvrijheid te vergroten.

Een fit en sterk lichaam heeft spiertraining nodig. Het dagelijks leven zit namelijk zo vol met gemak, dat inspanning amper nodig is. Denk alleen maar aan de lift, elektrische fiets en de auto. Maar voor ons lichaam is spier(beweging) onmisbaar! Sarcopenie zorgt ervoor dat spiermassa vanaf het 30e levensjaar langzaam verdwijnt. En het zijn juist die spieren die staan, lopen, fietsen, rennen mogelijk maken. Ze helpen om te genieten van vakanties, sport en spel, familie en vrienden, de natuur, het leven. Het één leidt tot het ander… Spiertraining zorgt dat het lichaam fit blijft, een fit lichaam is in staat regelmatig te bewegen en blijf dus op die manier ook fit.

In Nederland heeft iedereen de vrijheid om te kiezen uit een enorm aanbod aan beweegmogelijkheden. Dat geldt gelukkig ook als bewegen door een fysieke beperking lastig is. De website www.unieksporten.nl is daarvan een prachtig voorbeeld. Het lichaam heeft beweging hard nodig en dan met name voor spierbehoud. Het zorgt voor ondersteuning van pezen en gewrichten en helpt op die manier blessures te voorkopen die onze bewegingsvrijheid kunnen beperken. Dus neem gerust contact op met een sportclub/vereniging in de buurt. Er is vast wel een plekje vrij.