Bindweefsel

Home > Bindweefsel

We zitten allemaal fysiek wel eens wat minder lekker in ons vel. Een beginnend griepje, iets te hard gewerkt, slecht gegeten, te weinig nachtrust… En als dat niet over gaat (en blijkt dat chocolade ook niet helpt) is het tijd voor iets anders. Logischerwijs lijkt het verbeteren van conditie of spierkracht de oplossing. Maar dat is lang niet altijd genoeg. Door een eenzijdige belasting van het lichaam (lees: teveel zitten) kan het bindweefsel verkleeft raken en ervoor zorgen dat we letterlijk niet lekker in ons vel zitten.

 

Bindweefsel komt door het hele lichaam voor en is voornamelijk te vinden in en rond de spieren. Het beschermd spieren en zorgt dat spieren goed kunnen samentrekken. Eenzijdige belasting en stress kunnen ervoor zorgen dat het bindweefsel verkleeft raakt. Het effect is een stram lichaam en verlies van mobiliteit. Dit kan ons leven aanzienlijk beïnvloeden. Het buigen naar een lage plank om een boek te pakken wordt een strijd. De eerste stappen bij het opstaan worden een marteling. Het lijkt wel alsof ons lichaam zijn vrijheid heeft verloren.

 

Gelukkig is er hoop. Om te beginnen is het belangrijk stress (zowel fysiek als mentaal) te vermijden en daarmee een belangrijke trigger voor verkleefd bindweefsel weg te nemen. Ten tweede speelt lichaamsbeweging een grote rol. Door het lichaam sterk en fit te houden krijgt stress minder kans en blijven spier- en bindweefselstructuren in het lichaam in goede conditie. Spier- en conditietraining spelen een belangrijke rol in een uitgebalanceerd trainingsplan. Als het lichaam stram aanvoelt is het daarnaast raadzaam om actief met beweeglijkheid en bindweefsel bezig te gaan. Via stretchoefeningen en vooral fasciarollers is het mogelijk het bindweefsel als het ware zelf los te masseren. Dat geeft vaak al snel verlichting en dus letterlijk en figuurlijk ruimte om weer lekker in je vel te zitten.

 

Martijn van der Pijl – SlimBezig